Edelstenen reinigen en opladen

Edelstenen reinigen en opladen

Veel mensen hebben interesse in edelstenen of kristallen en gebruiken ze voor allerlei verschillende doeleinden. Maar of de edelsteen nu gebruikt wordt als een sieraad, als decoratie in huis of als amulet of talisman wees dan bewust van de energie die een edelsteen met zich meedraagt. En dat heel veel edelstenen bij aanschaf vervuild zijn, uitgeput zijn of juist negatieve energie bevatten. Dit komt omdat haast alle edelstenen en kristallen energie opnemen. Kyaniet en Citrien zijn één van de weinige edelstenen die geen energie opnemen en kunnen daarom direct na aanschaf gebruikt worden, wel stellen ze het op prijs om ze af en toe extra energie te geven door in het volle maan licht te leggen.

 

Er zijn vele manieren om edelstenen te reinigen. Gebruik nooit schoonmaakmiddelen om edelstenen te reinigen, dit tast de steen aan en maakt ze vaak kapot.
 

Spoel de edelstenen eerst af onder stromend water en visualiseer hoe het water de negatieve energie afvoert. Mochten de stenen zwaar vervuild zijn leg ze dan een nacht in een schaaltje met gezuiverd water. Let wel op dat sommige stenen ongeschikt zijn voor een reiniging met water. Sommige stenen zoals o.a. Seleniet, Turkoois en Calciet lossen op in water en kunnen beter met kruidenrook worden gereinigd of met rook van witte salie (zie sjamanistisch smudgen). Dus onderzoek eerst uitgebreid of een edelsteen broos, oplosbaar of gelaagd is, deze kunnen ook buiten kruidenrook ontladen worden in ongekookte bruine rijst. Hematiet kan wel tegen water, maar maak de steen nadien wel goed droog anders gaat deze roesten. Malachiet is ook een aparte steen, deze geeft vaak reactie met water, waardoor er een giftige oplossing ontstaat. Leg zo'n edelsteen bijvoorbeeld in een apart schaaltje, en laat dit drijven op een schaal water, zonder rechtstreeks contact tussen beiden. Als ze ontladen zijn door water, bruine ongekookte rijst of kruidenrook kunnen ze opgeladen worden in een bakje met aarde in de volle maan. Sommige poreuze stenen kunnen beter in schelpenzand gelegd worden dan in potgrond of tuinaarde. Stenen kunnen ook opladen in zonlicht, maar sommige stenen zijn gevoelig voor zonlicht. Rozenkwarts bijvoorbeeld verkleurd door de zon. Ook kunnen edelsteen opgeladen worden door bijvoorbeeld bepaalde helingsenergie zoals Reiki of door intentie en met meditatie.

Het is verstandig om voor het reinigen van een steen eerst informatie in te winnen voor de beste manier om deze steen te reinigen en op te laden. Er zijn heel veel boeken en websites hierover. 'De kristallengids' van Judy Hall is een uitstekend boek voor alle informatie over de verschillende stenen. Mocht de edelsteen in de eerste gids van Judy Hall ontbreken, zij heeft inmiddels drie delen van de kristallengids uitgebracht. Let wel op dat sommige websites en boeken verouderde informatie kunnen bevatten. Vroeger werden namelijk heel vaak stenen gereinigd met zout en water, ondertussen is dit al achterhaald. Edelstenen worden vaak aangetast door het zout omdat het te hardnekkig is qua reiniging. Dus gebruik GEEN zout voor het reinigen van stenen. Wilt u toch een steen in zout zuiveren, leg de edelsteen dan op een klein schaaltje en leg dit schaaltje dan in een bak met zout, maar zorg dat er geen rechtstreekse aanraking komt. Ook zijn er bepaalde edelstenen zoals hematiet en bergkristal die perfect gebruikt kunnen worden om andere edelstenen op te laden of juist te ontladen. Aangezien er zoveel verschillende soorten edelstenen zijn, is het onmogelijk ze allemaal nader toelichten. Mocht u vragen hebben, kunt u bij mij terecht of raadpleeg boeken en websites.

https://www.edelstenenenmineralen.nl is o.a. een uitstekende website.

 

Naast reiniging en oplading is het verstandig om een edelsteen extra in energie te zetten door deze in de handpalm te plaatsen en te verbeelden dat deze door licht wordt omhuld. Dit kan ook door deze bij een lichtbron te houden zodat visualisatie gemakkelijker gaat. Zeg daarbij hardop: "Ik zet deze edelsteen in de hoogste kracht van licht en liefde, zodat deze mijn allerhoogste goed dient." Daarnaast is er ook een mogelijkheid om stenen te programmeren.