Kruiden en harsen betekenis

Kruiden en harsen betekenis

Kruiden en Harsen op alfabetische volgorde uitgewerkt door Sabine Hogerwaard voor Spirituele Beleving. Gelieve nooit ongevraagd te kopiëren of hergebruiken.

 

Alantwortel - Slangenkruid - Godsoog (Inula helenium) - kruid (houtachtig) - Element water - zwaartepunt geest. Alant is een oeroud genezingskruid, bij de Slavische volkeren is het een afweer- en tovermiddel. De geur werkt tegen moderne demonen, zoals stress en depressies. Sterk rustgevend, werkzaam op de bronchiën, beschermend, antidepressiva. In de christelijke symboliek staat dit middel voor de 'Verlossing door het licht van Christus'.

Alsem - Absint (Artemisia absinthium) - kruid - Element lucht - zwaartepunt gevoel. Zorgt voor verbetering van geestelijke kwaliteiten, o.a. gebruikt voor liefdesrituelen. Beschermt tegen zwarte magie. Heeft een zoete en bittere geur. Bewerkstelligt opmerkzaamheid. Nooit gebruiken bij epilepsie en zwangerschap gebruiken.

Amber (Barnsteen, Succinum) - hars - Element vuur - zwaartepunt geest. Deze fossiele hars van naaldbomen is al miljoenen jaren oud en wordt ook wel 'het goud van het noorden' genoemd. Het stamt van de boomsoorten Ceder, Den, Jeneverbes, Cipres, enz. 'Vader der Geuren' bij de Soefi’s genoemd, Zonnesteen bij de Grieken en Egyptenaren. Kalmerend, tegen angst en geheugenstoornis, schenkt vertrouwen. Goed te combineren met Benzoë en Cederhout.

Ambrettezaad (Hibiscus abelmoschus) - kruid (zaden) - Element water - zwaartepunt gevoel. Ambrettezaad wordt veel verwerkt in de voedselindustrie, alsook in parfums. Afrodisiaca, bevordert de hartstocht, laat emotionele diepte ontstaan. 'Doen wat in het vermogen ligt'.

Angelicawortel of Engelwortel - Bruidswortel (Angelica officinalis) - kruid (houtachtig) - Element aarde - zwaartepunt gevoel. Eén van de sterkste planten met afwerende eigenschappen tegen zwarte magie. Creëert een krachtige aard warme geur met scherpe na geur, verscherpt de oriëntatie richting en zorgt voor rust. Versterkt de Ik-kracht zeker in combinatie met soortgelijke kruiden of harsen. Helpt tegen bestaansangst en moedeloosheid.

 

Asa foetida - Asant - Duivelsdrek (Ferula asa-foetida) - kruid (in poedervorm) - Element aarde - zwaartepunt geest. Groeit in Afghanistan en Iran, maar is ook te vinden in Tibet. Wordt als exotisch rituele wierook gerookt door de Sjamanen als 'Houder van de levenswind'. Zoals de volksnaam al zegt is het middel bij uitstek geschikt voor het uitdrijven van demonen, geesten en negatieve entiteiten. Een extreme wierookgeur met een sterk ontkrampende en zenuw kalmerende werking. Kan in zeer geringe hoeveelheid toegevoegd worden aan wierookmengsels voor liefdesrituelen.

Basilicum - bazielkruid (Ocimum sanctum) - kruid (bladeren) - Element lucht - zwaartepunt geest. De belangrijkste genezingsplant van de Hindoes. Werkt pijnstillend en stimuleert de voedselvertering. Helpt het onbewuste, weer bewust te maken. Versterkt en reinigt de aura, heeft een sterk beschermende werking.

Benzoëhars - Element water - zwaartepunt gevoel Benzoë wordt verkregen door kerven in de schors aan te brengen en de hieruit druppelende hars te oogsten. In Azië een van de belangrijkste wierookbestanddelen. De sensuele vervoerende geur heeft een afrodisiaca prikkelende werking. Versterkt fantasie en inspiratie, meditatie, afrodisiaca, euforischere, balsemende omhulling. Het verdient aanbeveling om deze hars te mengen met b.v. Sandelhout, Adelaarshout, Wierook, Mirre, Labdanum of Tonkabonen.

Bijvoet (Artemisia Vulgaris) - kruid (houtachtig) - Element vuur - zwaartepunt lichaam. Zorgt voor een versterking van het mannelijke seksuele verlangen en beschermt tegen negatieve invloeden. Stimuleert moed.

Boeddha wierook - Buddha incense - Shetal wierook - poeder mix (poeder) - alle elementen. Natuurlijke wierook mix van de Himalaya. Deze wierooksoorten zijn volgens een eeuwenoude Boeddhistische traditie gemaakt en zijn te gebruiken voor zuiveringsrituelen zoals het verwijderen van negatieve energie die een energetische blokkade kan geven, zowel in leefruimtes als in de aura van de persoon. Heeft een hoog kalmerend effect, uitermate geschikt voor zuivering en tijdens meditaties. Ook uitstekende wierook voor heksen en sjamanen rituelen.

 

Boldo bladeren (Peumus boldus Mol.) - kruid (bladeren) - Element lucht - zwaartepunt geest. Vooral de Chilenen en Bolivianen gebruiken Boldo als natuurgeneesmiddel. Als wierook wordt Boldo, vermengd met Copal, veel gebruikt tegen slaapstoornissen en zenuwzwakte. Het kruid heeft een aangename krachtige geur en werkt vooral opbeurend en verhelderend.

Bulgaarse Roos, Turkse Roos (Rosa damascena) - kruid (bloem) - Element water - zwaartepunt gevoel. Deze wierooksoort is prima geschikt om onszelf leren te aanvaarden. Zorgt voor openheid en het ontstaan van liefdevol contact. Maakt begrijpelijk en helpt bij vergeving, werkt openend, verbindend, stimuleert loslaten, als antidepressivum, afrodisiaca. Zeer goed om te mengen met sandelhout en verscheidene harsen. Opbeurend en wilsversterkend, beschermend, ophelderend, verfrissend en reinigend. Tevens versterkt het de geest.

Cederhout Himalaya - kruid (houtachtig) - Element aarde - zwaartepunt gevoel. Cederhout van de Himalaya heeft dezelfde werking als rode cederhout, maar heeft een andere geur.

Cederhout rood - (Juniperus virginiana) - kruid (houtachtig) - Element aarde - zwaartepunt gevoel. Deze zeer krachtige boom die uit Noord-Amerika zorgt voor de favoriete wierook van de indianen. Het verbindt de elementen met elkaar en zorgt voor een harmonieuze, sensuele stemming en brengt geluk. Wierookrituelen met cederhout versterken de ziel, de kern van ons wezen, en de verbondenheid met de aarde. De beschermende, harmoniserende kracht brengt de geest tot helderheid en bouwt onze innerlijke kracht op.

Cedertopjes (Thuja plicata) - kruid (naalden) - Element aarde - zwaartepunt gevoel. Dezelfde omschrijving is van toepassing op cederhout. De boom heeft zowel medicinale en spirituele werking. Deze naaldboom is eigenlijk geen echte ceder. Verbindt zowel hemel en aarde, als lichaam en geest. 'Uit sterke verbinding groeit harmonie'.

 

Citroengras (Cymbopogon citratus) - kruid (grasachtig) - Element vuur - zwaartepunt geest. De grassoort stamt oorspronkelijk uit Azië, hoofdzakelijk in India, waar het 1,5 meter hoge gras zich in korte tijd kan verspreiden. De frisse geur werkt aangenaam in de ochtend, heeft een stimulerende werking. Als een kracht gevende zonnestraal, harmoniserend, belevend, concentratie bevorderend, inspirerend.
 
Copal Afrika -Copal White (Protium copal) - hars - Element lucht - zwaartepunt geest. In de oude culturen van Midden-Amerika was en is Copal het wierookmiddel voor initiaties en Goddelijke visioenen. Opent het hart, verheldert de geest, fris en kalmerend, voor reiniging en bescherming, zeer geschikt voor offerandes. 'Voedsel voor de Goden'. Reinigende wierook en extase drug, ook 'Verstand van de Hemel' genoemd. Wereldwijd verschillende boomsoorten Bursera en Dipterocarpacea (Manilla Copal). Copal is zeer goed apart te gebruiken zowel op een zeef als met kooltjes. 'Opening naar het licht'.

Damiana bladeren, Mexico (Hierba del pastor) - kruid (bladeren) - Element Vuur - zwaartepunt gevoel. Deze plant is te vinden van Zuid-Californië tot Argentinië. Heeft een licht afrodisiaca werking, versterkend, voor traditionele sjamanistische rituelen. Laat zich goed mengen met Copal en Kaneelvruchten en is zeer geschikt voor liefdesrituelen.

Dammar Indonesie (Canarium Strictum) - hars - Element lucht - zwaartepunt geest Vindplaatsen zijn wouden in India en zuidoost Azië. Dipterocarpaceaen ofwel tweevleugel gewas. De naam betekent in het Maleis 'Licht'. Activeert de geest nadrukkelijk, maakt hem licht en bevordert inspiratie. De heldere frisse bijna citroenachtige geur werkt als een lichtstraal en kan helderziende waarnemingen activeren. 'Het hart vol licht tegen zwaarmoedigheid', verwarmend, verlichtend, opmonterend, fris en helder.

Drakenbloed (Daemenorops draco) - hars - Element vuur - zwaartepunt lichaam. De drakenbloed palm groeit in de moerasachtige gebieden van Azië, Afrika en Australië. Geeft energie en kracht. Magische krachten worden aan deze hars toegeschreven met als belangrijkste kenmerken, bescherming en offeren. Wierook voor offeren en rituelen, krachtig, beschermend en versterkend voor het doorzettingsvermogen. Gemengd met Sandelhout, Ceder of Labdanum is het een zeer sensueel mengsel.

 

Dream Journey  - wierook mix - alle elementen. Deze wierookmix zorgt voor een harmonieus gevoel en is zeer zorgvuldig samengesteld. Deze wierookmix begeleid je naar eigen wereld en zorgt voor een rustgevende en ontspannen sfeer. Tijdens deze reis naar je veilige innerlijke rust kun je in contant komen met jouw totemdieren of planten en zo antwoord krijgen op al jouw zielsvragen. Vooral ideaal voor in slaapkamers of meditatie ruimtes. Het geeft een betoverende sfeer in een kamer. Ingrediënten: kardemom, kaneel, sandelhout, tonkabonen, cederhout Himalaya, Raal wierook, nagarmotha, kokos schil, styrax.

 

Droomkruid - hondsgras (Calea zacatechichi) - kruid (grasachtig) - Element lucht - zwaartepunt geest. Vindplaats van Mexico tot Costa Rica. Was een belangrijke mysterieplant van de Maya's en wordt nog steeds gebruikt door de Chontal indianen. Verhelderend, ontspannend, stimuleert droomprocessen, verheldert problemen.

Eikenmos (Evernia pruntrasti) - kruid (mos) - Element aarde - zwaartepunt lichaam. Bij de indianen, maar ook in het westen wordt Eikenmos aangewend bij ademproblemen en bronchitis, hoesten en astma. De wat bittere warme oergeur is zeer intensief en staat voor scheppingskracht. Het ondersteunt het achter zich gelaten proces van verandering en verzachting van pijnlijke herinneringen. Aardend, harmoniserend, ontspannend en geeft kracht bij transformatieprocessen. Een uitstekende wierook voor het begeleiden van stervensprocessen waarbij het om loslaten gaat.

Elemi (Canarium luzonicum) - hars - Element vuur - zwaartepunt geest. De hars uit de Filipijnen en Molukken wordt gewonnen door het kerven van de stam. Bij geestelijke afmatting of wanneer een extra geestelijke inspanning wordt gevraagd kan deze hars met groene frisheid en een bijna citroenachtige geur, geestelijk inspireren en activeren. Stemming verbeterend. Reinigt en stimuleert. 'Een nieuw begin'.

Eucalyptus - kruid (bladeren) - Element vuur - zwaartepunt lichaam. De eucalyptus groeit in Australië en Tasmanie. Bij de Aboriginals zegt men 'hitte verlaat de zieke en gaat in het vuur' als bladeren en takjes van deze boom verbrand worden. Als wierook helpen de bladeren om het afweersysteem te versterken en het zenuwstelsel te ontspannen. Gedachten worden helder en destructieve invloeden verminderen. Vermeerdert het concentratievermogen, verheldert gedachten en kalmeert emoties, houdt insecten uit de buurt.

 

Galangal (Kaemfperia galanga), aromatische gember of zandgember - kruid (houtachtig) - Element Vuur - zwaartepunt gevoel. De aromatische Galangal wortel is bij vele onbekend, ondanks dat deze al sinds de middeleeuwen in Europa te verkrijgen is. Als wierook, of als geurverspreider in een katoenen zakje, verspreidt zich een warme kaneelachtige kruidige geur. In de Ayurveda is het een belangrijk geneesmiddel, 'Kapoor Kachali' genoemd. De wortel wordt in allerlei wierookmengsels gebruikt. Een vurige, kruidige geur maakt het branden van deze wortel tot een bijzondere belevenis met zeer stimulerende eigenschappen. Levensvreugde en het 'er zijn’ worden geactiveerd.

Galgant - Koliekwortel (Alpinia galanga) - kruid (houtachtig) - Element vuur, zwaartepunt lichaam. Komt voor in het zuiden van de Himalaya, Thailand en China. Grieken, Romeinen en Egyptenaren kenden reeds de genezende kracht van Galgant. Volgens Hildegard von Bingen helpt Galgant bij hartzeer veroorzaakt door een onevenwichtig gevoelsleven. Wild, vurig, versterkend en stimulerend; bevordert de energiestroming, helpt bij voedselvertering, misselijkheid, bevordert beweeglijkheid en gevoel van ruimte. Goed te vermengen met Lavendel (water) en Dammar (lucht).

Ganden Khänpa (Artemisia sp. Tibet) - kruid (grasachtig) - Element lucht - zwaartepunt geest. In de bergen rondom het klooster Ghanden bij Lhasa groeit de Ganden Khänpa. De werking en het gebruik komen overeen met de witte salie van de Indianen. Samen met laurier wordt het gerookt en als offeren voor de goden. In combinatie met jeneverbes geeft het een bijzondere geur en helpt het om negatieve energieën af te weren en nieuwe horizonten te ontdekken.
 
Geelhoutzaad (Zanthoxylum alatum) - kruid (zaden) - Element vuur - zwaartepunt geest. Komt vooral voor in het subtropische Himalayagebied. Het zaad heeft een frisse citroenachtige geur. Deze eigenschap maakt de wierook uitstekend geschikt als ochtendwierook. Ondersteunt de ondernemingslust, een fris en nieuw begin. Laat zich erg goed met harsen combineren.

Gemberwortel (Zingiber officinale) - kruid (houtachtig) - Element vuur - zwaartepunt lichaam. De gemberwortel stamt uit Zuidoost-Azië. In het Zenboeddhisme is gember een van de zeven belangrijke wierookbestanddelen. De typisch zoete, warme geur van gemberwierook mobiliseert daadkracht. Werkt stimulerend op alle psychische processen, verwarmend, zenuw sterkend, afrodisiaca, versterkend.

 

Goudsbloem (Calendula officinalis) - kruid (bloem) - Element vuur - zwaartepunt lichaam. Goudsbloem is een verwarmende bloemsoort met een vrolijke gele kleur. Deze bloem schenkt herinnering, dankbaarheid, stimuleert het geheugen. Geeft bescherming binnen relationele sfeer. Helpt bij rouwverwerking. En zorgt voor een uitstekend doorzettingsvermogen en bevordert de gezondheid.
 
Health - wierook mix - alle elementen. Deze wierookmix zorgt voor een harmonieus gevoel en is zeer zorgvuldig samengesteld. Helpt om goede wensen uit te laten komen. Deze mix zorgt ervoor dat lichaam, geest en hart herstelt in gezondheid. Het geeft een betoverende sfeer in een kamer. Ingrediënten: boldoblad, salvia, frankincense, yerba santa, tolubalsem, Palo Santo, galbanum, kalmoes, rozenblaadjes.

Hop/Lupulus (Humulus lupulus) - kruid (poeder) - Element water - zwaartepunt geest. Hop is een klimplanten kan tot acht meter hoog groeien en bevat de sterke etherische olie Lupuline. Geeft een diep ontspannende werking op de reukorganen. Door zijn intense geur slechts in kleine hoeveelheden gebruiken en liefst vermengen met andere wieroken. Geeft verbinding met de fijnstoffelijke natuurkrachten, werkt zenuw helend en slaap bevorderend.

Hysop (Hyssopus officinalis) - kruid (bladeren) - Element lucht - zwaartepunt geest. Al in het Oude Testament wordt melding gemaakt van de heilzame werking van Hysop. Bij bronchiale aandoeningen, matig gebruiken! Symbool voor ‘De onschuld'; geldt als de plant van de omloop van de zon. Brengt orde in chaotisch denken, versterkend bij nerveuze aandoeningen. Voorzichtig bij zwangerschap, epilepsie en hoge bloeddruk. 'Brengt welwillendheid in het verstarde hart'.

IJzerkruid - IJzerhard - Druïden kruid - Verbena (Genus Verbena officinalis) - kruid (houtachtig) - Element lucht - zwaartepunt geest. IJzerkruid is een van de twaalf magische planten van de Kelten. De Druïden gebruikten de plant bij waarzeg rituelen en profetieën. Stimuleert helderheid en inspiratie. Heeft een bijzondere verbintenis met de planeet Venus. Laat angst en onzekerheid vervliegen. Versterkend en centrerend bij problemen oplossen. Bevordert transparantie en innerlijke kracht.

Jeneverbessen (Juniperus communis) - kruid (gedroogde bessen) - Element vuur - zwaartepunt geest. Deze boom vindt men hoofdzakelijk op het noordelijke deel van onze planeet. Ritueel worden de takjes en bessen sinds de oertijd in sjamanistische rituelen verrookt en geven magische bescherming tegen zwarte magie. Zeer reinigend, verhoogt de opmerkzaamheid en schenkt moed. Geeft een wonderbaarlijke aromatische geur en is fijngemalen zeer goed te vermengen met Vetiver, Mastiek, Elemi, Galbanum, Cederhout en Eikenschors. Versterkt de 'Ik kracht'.

 

Jeneverbessen Himalaya (Juniperus macropoda) - kruid (bessen) - Element vuur - zwaartepunt geest. Groeit op zeer grote hoogte in het Himalaya gebergte en heeft daardoor een zeer intensieve, karakteristieke geur. De mensen in deze gebieden gebruiken de wierook voor bescherming en reiniging van de woning. Het verdrijft onaangename geuren, muggen en insecten. De wierook wordt 'Voedsel van de Goden' genoemd en heeft een speciale betekenis in sjamanistische rituelen, waar ze o.a. wordt gebruikt bij uitdrijving van geesten en het opwekken van trancetoestanden.

Jeneverbesstruiknaalden VS (Juniperus monosperma) - kruid (naalden) - Element vuur - zwaartepunt geest. Jeneverbes werkt geestelijk en lichamelijk ontgiftend, en wordt dan ook veel gebruikt in Zweethut rituelen en bij 'Zonnedansen'. Vervult wensen en gebeden om alle voorkomende gebeurtenissen te kunnen dragen en aanvaarden. De krachtige geur heeft een zeer speciaal karakter en kan daarom het beste ongemengd gebruikt worden, om zo de gehele ervaring te laten inwerken.
 
Kalmoeswortel (Acorus calamus) - kruid (wortel) - Element water - zwaartepunt gevoel. Kalmoeswortel is het een wierook om geestelijke helderheid op te wekken tijdens meditaties. Cheyenne indianen gebruiken de wortel bij Zweethut rituelen. Opbeurend voor de geest, relativerend en reinigend voor het gevoelsleven. Licht afrodisiaca, verbindt het mentale met het zinnelijke. Zuivert de atmosfeer, werkt tegen vermoeidheid.

Kamfer (Cinnamomum camphora) - kruid (poeder) - Element vuur - zwaartepunt lichaam. Pas als de machtige, altijdgroene kamferboom vijftig jaar oud is begint hij helderrode harskristallen af te scheiden. Zeer geschikt om dynamiek te brengen in vastgelopen energiestructuren. Vermeerdert Prana en Chi. Helpt bij spierontspanning, versterkt het functioneren van het hart, bloedsomloop en het vegetatieve zenuwstelsel. Geeft een doordringende frisse en verhelderende geur. Nooit gebruiken in de nabijheid van kleine kinderen.

 

Kaneel (Cinnamomum cassia) - kruid (houtachtig) - Element vuur - zwaartepunt lichaam. Kaneel is erg geliefd over de hele wereld om zijn aromatische kwaliteit. Het is een verwarmend middel met sterke geneeskracht. Versterkt de Chi (levenskracht) en opent het hart, waardoor ontspanning en rust worden geactiveerd. In kleine hoeveelheden werkt het stimulerend op het zenuwstelsel. In occulte kringen geldt kaneel wierook als afrodisiaca. Kan in alle gevallen gemengd worden met andere wieroken waarbij een open hart gecreëerd dient te worden. Verandert de atmosfeer in een aangename exotische prikkelende omgeving. Goed te mengen met Kardemom en Laurier. 'Voedsel voor het innerlijke vuur'.
 
Kaneelvruchten (Cinnamomum cassia) - kruid (bloem) - Element vuur - zwaartepunt gevoel. In China komt deze boom veel voor; de gedroogde bloemen hebben een doorsnee van 3-5 mm. In kleine hoeveelheden werkt het stimulerend op het zenuwstelsel, en het houdt insecten uit de buurt. De geur van kaneelvrucht is zout, kruidig en beetje houtachtig. Het werkt opbeurend is daarom zeer geschikt voor een sensueel of feestelijk wierookritueel.

Kardemom (Elettaria cardamomum) - kruid (zaden) - Element vuur - zwaartepunt gevoel. Groeit in Azië en Midden-Amerika, de bladstengels kunnen 4 tot 5 meter hoog worden. In het oude Egypte was het een geliefde wierook. Afrodisiaca en genot bevorderend, helpt tegen nervositeit en geestelijke afmatting, neutraliseert onaangename geuren.

Koriander (Coriandrum sativum) - kruid (zaden) - Element water - zwaartepunt gevoel. Koriander is het een middel om stemmingen te veranderen. Oplossen van verdrongen problemen, verhelderend, kalmerend, balancerend, voor liefdesrituelen. Laat zich goed mengen met Benzoë, Wierook, Mirre en Mastiek.

Kruidnagel - Bloemen der Goden (Eugenia caryophyllata) - kruid - Element vuur - zwaartepunt lichaam. In Indische, Japanse en Tibetaanse wierookstokjes wordt de kruidnagel veel verwerkt. Het heeft een sterk antiseptische werking en de rook verdrijft alle negatieve stemmingen en negatieve entiteiten. Geeft een seksuele prikkeling en houdt agressieve insecten buiten de deur. Versterkend, verwarmend, stimulerend, verlicht het 'loslaten'.

 

Laurierblad (Laurus nobilis) - kruid (bladeren) - Element lucht - zwaartepunt geest. Deze wierookgeur dient als brug tussen droom en werkelijkheid. Stimuleert bedrevenheid in spirituele waarneming, verhelderend, verlevendigend, verdrijft negatieve voorstellingen.

Lavendel (Lavandula angustifolia) - kruid (bloem) - Element water - zwaartepunt geest. Lavendel is een van de belangrijkste volksgeneesmiddelen ter wereld. Wordt heden ten dage nog steeds in kerk wierookmengsels gebruikt. Geeft helderheid en zuiverheid, brengt vrede en zachtmoedigheid in onze ervaringen. Helpt tegen insecten, laat zich goed mengen met Cederhout, Mastiek, Eikenmos, Dennennaalden enz. 'Een vredige impuls'.

 

Life Energy - wierook mix - alle elementen. Deze wierookmix zorgt voor een harmonieus gevoel en is zeer zorgvuldig samengesteld. Geeft vooral levenskracht en energie. Zeer goed voor de longen en het spijsverteringssysteem en zorgt op deze manier voor een vernieuwd gevoel van levensenergie. Helpen tevens voor een uitstekende vitaliteit. Het geeft een betoverende sfeer in een kamer. Ingrediënten: tijm, hysop, kamfer, koningskaars, venkel, koriander, elemi, spar hars.

Linaloehout (Bursera delpechiana) - kruid (houtachtig) - Element water - zwaartepunt gevoel. De boom komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en pas na 20 tot 30 jaar kan het hout gebruikt worden als wierook hout. Als wierook heeft het een helende werking, die door vele Indianenvolken werd gebruikt. Een zoete, houtachtige geur, die een geruststellende werking heeft bij nerveuze spanningen en angsten. Tevens is dit kruid versterkend en beschermend.

Maretak (Viscum album) - kruid (bladeren) - Element lucht - zwaartepunt lichaam. In de ouden tijden en Germaans Keltische mythologie had de maretak een bijzondere betekenis als magische plant, die de toegang tot de onderwereld en demonen blokkeerden. Zorgt voor een goede coördinatie in toestanden en laat processen stromen. De kruidig zoete geur van deze bijzondere plant dient met mate en respect gebruikt te worden.

Mastiek (Pistacia lenticus) - hars - Element lucht - zwaartepunt geest. De hars wordt verkregen van een altijdgroene struik/boom die kleine druppelvormige hars afscheidt, deze wordt zorgvuldig verzameld en gedroogd. Het is een traditioneel bestanddeel in vele soorten kerk wierook. De kenmerkende werking is samentrekkend en versterkend (naar binnen schouwen, overpeinzen, gebed). Hars van de Pistacheboom, maakt wakker tot waarnemend, verhelderend, ophelderend, reinigend, hart openend en evenwicht bevorderend. 'Het contact met zichzelf bespeuren'.

 

Mexicaanse Den (Pinus pinaster) - kruid (naalden) - Element lucht - zwaartepunt gevoel. Deze bomen zijn te vinden in de Mexicaanse bergen op zeer grote hoogte. De wierook geeft kracht volgens de Navajo indianen. De geur werkt stimulerend bij koortsachtige verkoudheden; verstopte onzuiverheden worden tot diep in ons organisme gezuiverd. Geeft een frisse helderheid en een aromatische zoetheid, die in het hart kan opgaan.

Mirre (Commiphora abyssinnica) - hars - Element aarde - zwaartepunt gevoel. Deze Mirre is afkomstig uit Kenia. De beroemdste hars en die overal ter wereld gebruikt als spirituele wierook. Heeft een betoverende, samentrekkende kracht. Werkt tegen alle vormen van geestelijke vervuiling en verval. Het heeft een zeer sterk antiseptische werking. Voor rust en ontspanning, openend, regenererend, harmoniserend, aardend, beschermend. Onderdrukte gevoelens loslaten. Sinds mensenheugenis o.a. in het oude Syrië is Mirre een expressie van zuiverheid en vruchtbaarheid.

Mirte (Mytus communis) - kruid (bladeren) - Element vuur - zwaartepunt geest. Mirte bladeren staan voor het vrouwelijke principe van de maagdelijke zuiverheid. Zij geeft jeugdige vitaliteit en liefdesenergie. Helpt onze opinie te verhelderen, reinigt de atmosfeer, opent onze blik en ontspant de zenuwen. Laat zich goed mengen met Mastiek en Lavendel. Heeft een verfrissende werking.

Nootmuskaat (Myristica fragrans) - kruid (poeder) - Element vuur - zwaartepunt lichaam. Deze 20 meter hoge boom groeide op de Molukken, maar tegenwoordig vindt men ook in India en Indonesië. Wordt gebruikt bij spiritistische rituelen om contact te leggen met de geestenwereld. Mobiliseert en versterkt wilskracht en handelingsvaardigheid, beschermt tegen negatieve invloeden.

Olibanum - Wierook Somalië (Boswelia carteri) - hars - Element vuur - zwaartepunt lichaam. Opent geest en ziel, werkt verbindend, stemming verbeterend, reinigend, stimuleert transformatieprocessen. Wierookhars is het belangrijkste wierookbestanddeel ter wereld en wordt in veel producten voor cosmetica en medicijnen verwerkt. Heeft een zeer gunstige werking bij stress gerelateerde en reumatisch aandoeningen. Als wierook veel gebruikt voor reiniging, meditatie en subtiele harmonisering. Fris en licht, openend, reinigend en krachtig helend.

 

Opopanax - Zoete Mirre (Commiphora erythraea) - hars - Element vuur - zwaartepunt gevoel. Deze soort zoete Mirre is afkomstig uit Afrika. Heeft veel overeenkomsten met Mirre, ook in werking. Versterkt de zinnelijkheid, werkt activerend, bevordert de fantasie en fijngevoeligheid en werkt harmoniserend. 'In het hier en nu'.

Palo Santo - Balsemhout (Bursera graveolens) - kruid (houtachtig) - Element vuur - zwaartepunt gevoel. Heeft een warm aromatische houtachtige geur. Was bekend bij de Azteken als Copalcoahuitl. Voor de Peru indianen is het Heilig Hout. Word gebruikt voor magische en religieuze rituelen. Boze geesten verafschuwen de geur en worden ermee verdreven. Zuivert de lucht, schept rust en harmonie, geeft een optimale grondhouding. Uitstekende wierook bij ergernis en inspanning.

Patchouli bladeren (Pogostemon patchouli) - kruid (bladeren) - Element aarde - zwaartepunt lichaam. Het heeft een vitale geur die de geest stimuleert. Geeft kracht, is warm, kruidig, werkt afrodisiaca, aardend, tegen angst en onzekerheid. Zeer geschikt voor het mengen van een afrodisiaca wierookmengsel.

Pepermunt (Mentha piperita) - kruid (bladeren) - Element lucht - zwaartepunt lichaam. Pepermunt heeft een heet/koud effect en daardoor stimuleert het yin en yang energie. Heeft zowel een medicinale en prikkelende werking. Zinderende impuls voor een nieuwe start, fris, krachtig, reinigend, verhelderend, energetisch, maakt het hoofd vrij. Helpt uitstekend als de 'lucht geklaard' dient te worden. Goed voor een fris begin in de ochtend.

Purification - wierook mix - alle elementen. Deze wierookmix zorgt voor een harmonieus gevoel en is zeer zorgvuldig samengesteld. Helpt bij het loslaten van oude en nutteloze patronen en zorgt voor vooruitgang in het leven met een open hart. Deze mix zorgt voor een zuiverende werking alle ruimtes, zowel innerlijke als in het daadwerkelijk huis. Ingrediënten: Jeneverbes, hysop, elemi, wit sandelhout, mirre, salvia, boldoblad, kamfer, frankincense.

 

Raal (Shorea robusta) - hars - Element water - zwaartepunt geest. Deze boom groeit vooral in het Indiase subcontinent. In de Indiase mythologie heeft deze hars een bijzondere symboolkracht. Deze hars staat vooral voor reiniging en verheldering van geest. Heeft een afrodisiaca werking en een aangenaam heldere geur die de stemming verbetert. Versmelt denken met gevoel.

Rode Sandelhout - kruid (houtachtig) - Element aarde - zwaartekracht gevoel. Natuurlijke wierook mix van de Himalaya. Deze wierooksoorten zijn volgens een eeuwenoude boeddhistische traditie gemaakt en zijn te gebruiken voor zuiveringsrituelen zoals het verwijderen van negatieve energie die een energetische blokkade kan geven, zowel in leefruimtes als in de aura van de persoon. Helpt om onze natuurlijke verbinding met de aarde te activeren en herstellen. Vermindert angst en egoïsme, geeft innerlijke kracht. Leent zich uitstekend om met bijna alle wierooksoorten gemengd te worden.

Rododendron Himalaya (Rododendron anthopogon) - kruid - Element vuur - zwaartepunt lichaam. Rododendron heeft een krachtige geur met een warm aroma en een kruidige na geur. Voor reiniging van de aura, legt verbinding met goden en andere werelden, schenkt vertrouwen en helpt tegen angsten en onstabiliteit van het gevoelsleven. Nooit gebruiken bij hoge bloeddruk.
 
Rozemarijn - (Rosmarinus officinalis) - kruid (naalden) - Element vuur - zwaartepunt geest. In heel Europa wordt deze plant gevonden en is geliefd om zijn kruidige aroma. In oude tijden veel gebruikt om boze geesten af te weren en ook een algemeen medicinaal middel tegen allerlei kwalen. Een heet kruidige geur, die voor veel mensen een gevoel van vertrouwen opwekt. Leent zich uitstekend om een wierookceremonie af te sluiten en geeft een energetische impuls aan ieder proces. Stimuleert daadkracht.

Rozen hars (brokken) - Element lucht - zwaartepunt geest. Eén van de meest verkochte en meest populaire wierookhars die ik verkoop. Heeft een zinnenprikkelende en erg aangename geur die het hart opent en emotionele blokkades opheft. Het gevoel kan weer stromen. Een liefdevolle en zachte wierook, die onvoorwaardelijke liefde schenkt, rust en zachtheid. Uitermate geschikt voor gezin en kinderen. Een geur die zeer goed te gebruiken is als afsluiting van rituelen en bij het oplossen van relationele problemen.

 

Salie Wit, Witte Salie (Salvia Apiana) - kruid (bladeren) - Element water -zwaartepunt lichaam. Witte Salie groeit in het zuiden van Californië langs de kusten. Bij de indianen heeft salie een belangrijke functie. Tijdens een wierooksessie kan er een sterke verzachtende helende energie vrijkomen. Dat maakt deze wierook juist zo geschikt als begeleider van gebed en meditatie. Versterkt geloof, visie en spiritualiteit, sterk reinigend, vitaliseren, bevordert vaardig handelen en helderheid, veel gebruikt voor 'aurareiniging' en het reinigen van woonruimtes. De witte salie heeft een sterke beschermende en reinigende werking. En word veelal gebruikt bij huisreiniging, aura reiniging of in zweethutten om lagere energieën, negativiteit en 'boze geesten' te verdrijven. Trekt juist positiviteit en hogere energieën aan. Bij een het branden van salie kan een sterke verzachtende helingsenergie vrijkomen. En is daarom ook ideaal te gebruiken bij een gebed of meditatie. Hij versterkt het geloof, visie en spiritualiteit. Vitaliseren en bevordert vaardigheden en helderheid. Tevens werkt het perfect om insecten op afstand te houden en om in contact te komen met moeder Natuur. Voor het beste resultaat en langdurige reiniging wordt de salieblaadjes op hout kooltjes gebrand en de rookontwikkeling d.m.v. veren of een vleugel rond gewapperd.

Sandelhout Wit (Dipteryx odorata) - kruid (houtachtig) - Element aarde - zwaartekracht gevoel. Groeit vooral in India (Mysore). Pas na 20 jaar ontstaat het geliefde geurige harde hout. Over de gehele wereld geliefd en in alle religies en culturen heeft het een plaats gevonden in ceremonieën en rituelen. Voor spirituele en zinnelijke ondersteuning, centrerend, harmoniserend, meditatie bevorderend, aardend, helpt bij overgangsprocessen naar een betere wedergeboorte. Helpt om onze natuurlijke verbinding met de aarde te activeren en herstellen. Vermindert angst en egoïsme, geeft innerlijke kracht. Leent zich uitstekend om met bijna alle wierooksoorten gemengd te worden.

Sarsaparilla - Anantmul (Hemidesmus indicus) - kruid (houtachtig) - Element Aarde - zwaartepunt gevoel. De plant groeit in de omgeving van het noorden van de Ganges, oostwaarts tot Bengalen en van Madhya Padresh tot Zuid India. De geur is prikkelend zoet, vanilleachtig en geeft een zachte atmosfeer, geschikt voor therapiesessies. Werkt stimulerend.
 
Shelter - wierook mix - alle elementen. Deze wierookmix zorgt voor een harmonieus gevoel en is zeer zorgvuldig samengesteld. Deze mix heeft een sterk beschermend effect in dreigende situaties en helpt bij het verlangen naar een veilige en beschermde omgeving en geeft een versterkt gevoel van vertrouwen en veiligheid. Geeft energetisch, rustgevende innerlijke vrede vooral in noodsituaties. Ingrediënten: anantmul, copal, mirte, nootmuskaat, steranijs, dammar, verbena, galbanum.

Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) - kruid (houtachtig) - Element vuur - zwaartepunt geest. Johanneskruid, Sint-Janskruid (Hypericum perforatum) wordt hoofdzakelijk gebruikt om te mengen met andere wierooksoorten. Versterkt de gecombineerde geurintensiteit. Groeit in Europa en West-Azië in weilanden, bermen en struikgewas, op drogere bodem. Traditioneel gold dit kruid als afweer tegen tovenarij en de duivel. Sint Janskruid staat bekend om zijn positieve effect op de stemming.

 

Steranijs (Illicum verum) - kruid - Element water - zwaartepunt gevoel. Steranijs wordt in vele Aziatische landen gebruikt als een traditionele wierookgrondstof. Steranijswierook kan ook gebruikt worden om bijzondere psychische krachten te activeren. Heeft een licht-narcotische werking bij veelvuldig gebruik, wat wordt afgeraden. Helpt bij onverwerkte gevoelens, troostend, ontspannend, beschermend, vertrouwen opbouwend, verhelderend. Laat zich goed mengen met Venkel, Sandelhout en Kruidnagel.

 

Strength - wierook mix - alle elementen. Deze wierookmix zorgt voor een harmonieus gevoel en is zeer zorgvuldig samengesteld. Deze mix staat in het thema van vitaliteit en geeft de kracht om te kunnen gaan met tegenslagen. Geeft innerlijke kracht en opbouwende wilskracht. Ingrediënten: tijm, kamfer, dragon's blood, Palo Santo, rododendron Himalaya, jeneverbessen, kruidnagel, thuja, pijnboom.

Strobloem - Immortelle (Helichrysum arenarium) - kruid (bloem) - Element vuur - zwaartepunt gevoel. Groeit veel in Zuid-Europese landen en komt in ons land nog sporadisch voor. Laat zich goed vermengen met harsen. Een zeer aangename geur en goed voor het hart verkrijgt men door de vermenging met Mastiek. Strobloem werkt bij innerlijke verkrampingen die voorzichtig vrijgemaakt dienen te worden.

Styrax (Amberboom, Styrax calamitus) - hars - Element water - zwaartepunt gevoel. Deze boom is van een ambersoort en wordt al eeuwen als wierook gebruikt. Vroeger werd deze hars gemengd met Steppenkruid (Peganum harmala) en Laurierbladeren voor Orakel-rituelen. Sterk ontspannend en oplossend bij emotionele verkrampingen, speciaal als agressiviteit ten grondslag ligt aan de problemen. Een zachte zoete geur van gelatenheid. 'Een bijzonder moment benutten'.

 

Tijm (Thymus vulgaris) - kruid (bladeren) - Element lucht - zwaartepunt geest. De fijne blaadjes hebben een fijne geur en worden ook veel al in de keuken gebruikt. Tijm werkt tegen slapeloosheid, is antiseptisch en werkt goed bij luchtweginfecties. Tijm geeft ook kracht, moed en heeft zuiverende werking. Tevens wordt tijm veelal gebruikt bij liefde rituelen.

 

Tolubalsem (Myroxylon balsamum) - hars - Element water - zwaartepunt gevoel. Een belangrijk geneesmiddel van indianen uit Zuid- en Midden-Amerika, maar ook heel vaak gebruikt bij heksenrituelen. Tolubalsem helpt tegen alle aandoeningen van de ademwegen, met een geur die eerst intensief prikkelend is en daarna vanille-zoet. Heel goed te gebruiken in combinatie met Copal. Wordt aanbevolen voor harmonisatie, meditatie en ceremonieën. In combinatie gebruiken met andere wierooksoorten, omdat het bij verhitting vloeibaar wordt. Geeft vooral Troost en heling.

 

Tonkabonen - Kumaru (Dipteryx odorata) - kruid (zaden) - Element water - zwaartepunt gevoel. Die boom behoort tot de erwtenfamilie, Fabaceae en komt in Midden-Amerika en noordelijk Zuid-Amerika voor. De zaden staan bekend als tonkabonen. Ze zijn zwart en gerimpeld en hebben een glad, bruin binnenste. Hun geur doet denken aan vanille, amandelen, kaneel en kruidnagel. Tonkabonen hebben een zeer sterke zoet-kruidige geur die aan vanille herinnert. Bevordert vrolijkheid en grootmoedigheid, stemming verbeterend, harmoniserend, stimuleert het maken van contacten met anderen. Werkt antidepressief. Genieten en ontspannen. Inwendig gebruik kan gevaarlijk zijn. Voorzichtig gebruiken, steeds in kleine hoeveelheden vermengd met andere wierook.

 

Valeriaan - Kattenkruid, Heksenkruid, (Valeriana officinalis) - kruid (houtachtig) - Element water - zwaartepunt lichaam. Ontspant het vegetatieve zenuwstelsel, helpt bij slaapproblemen, vage angsten, stress en migraine. Heeft een licht hypnotische werking. Opent het fijnstoffelijk gewaarworden, versterkend, bevat krachtige elementen voor een sensuele ontspanning wierookritueel. Heeft een dierlijke geur tendens en dient matig gebruikt te worden.

 

Venkelzaad - Broodzaad, Lange Kummel (Foeniculum vulgare) - kruid (zaden) - Element water - zwaartepunt gevoel. Venkel is plant uit Zuid-Europa en een twee- of meerjarige plant. Venkelzaad is bekend als een oeroud genezingsmiddel en versterkt moed en kracht. Als wierook houdt het boze geesten ver weg. Venkelzaad vermengt zich goed met lavendel en sandelhout. Helpt bij gevoelens van eenzaamheid.

 

Vetiver wortel - khus, kuskus (Vertiveria zizianoides) - kruid (grassoort, wortel) - Element aarde - zwaartepunt lichaam. Vetiver is een grassoort uit tropisch Azië; waarvan voornamelijk de aromatische wortels ervan gebruikt worden. Zeer geliefd om zijn fijne geur. 'De geur van de zich vernieuwende aarde'. Werkt als 'spirituele wierook' ontgiftend. Verscherpt de realiteitszin, aardend, schept structuur, afrodisiaca, geeft 'lichaamsbewustzijn'. Gaat goed samen met Sandelhout, Opoponax en Benzoë. Versterkt de bewustwording van het lichaam tijdens een meditatie.

 

Yerba Santa (Eriodictyon calofornicum) - kruid (naalden) - Element lucht - zwaartepunt lichaam. De aan het Spaans ontleende naam Yerba Santa betekent 'Heilig Kruid'. Het ultieme genezingskruid van de indianen tegen verkoudheid. Elimineert valse voorstellingen die aan lichamelijke ziekten ten grondslag kunnen liggen. Lost verborgen angsten en negatieve gedachten op, beschermt en geneest 'zielenpijn'. Herba Santa leent zich zeer goed in verbinding met andere wierookkruiden. In kleine hoeveelheden en met groot respect gebruiken.